Xiaomi M365 kormány recsegés megszüntetése

A roller alapfelépítése viszonylag jó, mondhatjuk, hogy a Xiaomi elérte, hogy az M365 széria és a Segway-Ninebot MAX széria is az Apple termékek letisztultságát hordozza, egyfajta minimal design-ként.
Nyilván ez ízlés kérdése, viszont személy szerint nekünk tetszenek az ennyire letisztult megoldások.

Természetesen nem tökéletes rollerről beszélünk, hiszen van pár főbb fájdalompont az egész szériával kapcsolatban, melyeket utólagosan szükséges javítani, amennyiben hosszútávon szeretnénk használni a gépet.
Azzal szerencsések vagyunk, hogy a Xiaomi folyamatosan javítja az egyes szériákat, így elmondható, hogy minél későbbi gyártás a rollered, annál stabilabb alap megoldásokat alkalmaznak.

Amennyiben ezt a cikket olvasod, úgy valószínűleg veled is előfordult már, hogy a Xiaomi M365 elektromos rollered kormánya felől nyekergő, recsegő hangot hallottál.

Mondjuk úgy, hogy "szerencsére" nem vagy egyedül.

Azért szerencsére, mert ezen a kellemetlen tapasztalaton már számos felhasználó tovább jutott, így a megoldásokat is kitalálták már, ezeket pedig "csak" át kell ültetni a gyakorlatba és használni kell.

Milyen részekből áll a Xiaomi M365 kormány záró mechanikája?

A Xiaomi M365 széria elektromos rollereinek kormányrúd rögzítő záró mechanizmusa elég bonyolult, nézzük is meg, hogy pontosan milyen részekből áll.

Xiaomi M365 széria kormány záró mechanika részei:

Mi recseg pontosan?

Mint látod, a záró mechanika vagy kormánycsukló számos alkatrészből áll. Van, amit fel sem soroltunk, mert a lényeg szempontjából nem fontos. 

A recsegő hangot az adja ki, hogy a fém elemek között némi hézagnak lennie kell, hogy az egész csukhatóvá váljon. A használat során ez a rész kikotyogósodik, a különböző alkatrészei (csavarjai főként) elkezdenek lazulni. Ilyenkor a mechanikát érő terhelés is fokozottan veszi igénybe a nem tökéletesen összezáró mechanikát. 

A laza mechanikából eredő problémák

Különféle megoldások a Xiaomi M365 széria kormány stabilizálására

Xiaomi M365 széria kormány záró mechanika egyszerű rögzítése

Ahogy látod ezt a mechanikát házilag folyamatosan karban kell tartani, tehát bizonyos időközönként meg kell húzni, rögzíteni kell. Mindeképpen érdemes átnézni legalább pár havonta (intenzív használat esetén nyilván gyakoribban), hogy elkerüld a veszélyes töréseket.

Létezik erősített alkatrész a mechanikához, használd azokat is bátran a törések elkerülésére!

Xiaomi M365 széria kormány bonyolultabb stabilizálása

Mint minden témakör esetében itt is vannak úttörő kollégák, akik időt, idegrendszert és pénzt nem kímélve megoldásokat hoznak egy-egy közösségnek. A Nelsonware blog egy kifejezetten stabil megoldást hozott, melynél az alapproblémákat is megoldja, így hosszútávú megoldást ad ezekre. Ez nem a kezdőknek szól, ha valaki belevágna, akkor csak saját felelősségre tegye és javasolt csak abban az esetben csinálni, ha nem most kezdte ezeket a szereléseket.  

Karbantartás, kenőanyagok, zsírzás, olajozás

Ami nagyon fontos, hogy az elektromos roller alkatrészeket időről-időre ellenőrizni szükséges. Megnézni, hogy a csavarok esetlegesen lazultak -e, az a alkatrészek nem -e lötyögnek, a fék működik rendesen?

Amennyiben a fentiek valamelyikére igen a válasz, akkor az adott elemet kell rögzíteni. Lehet használni menetrögzítőt hozzá, de csak akkor javallott, ha nem szűrűn szedjük szét a gépet. 

Ezek mellett érdemes megnézni, hogy forog -e rendesen, aminek forognia kell és nem -e recseg valami. Kenőanyaggal érdemes kenni a forgó-kopó és illeszkedő alkatrészeket, viszont itt nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy semmiképpen sem használja a hagyományos WD-40-et.
A WD-40 egy fantasztikus anyag a saját céljára, viszont az nem az alkatrészek zsírzása. Erre a célra találták ki a WD-40 lítium zsírt. Használjuk bátran a csapágyaknál és illesztéseknél, segíteni fog az alkatrészek élettartamát is növelni.

Xiaomi M365 széria kormány egyszerűbb stabilizálása

Régebbi szériás Xiaomi rollerekhez jó lehet, a gumi alátét, vagy hézagoló is, de fontos tudni, hogy az újabb verzióknál ez nem fog működni (Pro-tól felfelé), mert már nagyon kicsi az illesztési rés a kormánymechanika részei között. Ezért ide nagyon maximum 3D nyomtatott kiegészítőt lehet tenni, körülbelül 0,4-0,8 ; 1,5 mm vastagságban, ami segít a lötyögésen, de véglegesen nem oldja meg azt. 

A Xiaomi M365 széria (és Segway G30) kormányát persze lehet a fent említett megoldásoknál egyszerűbben is rögzíteni.

Ehhez nincs másra szükség, mint a Monorim X-Lock kormányzárra, melyet pontosan erre a céllal készítettek.
A felhelyezése nagyon egyszerű. A kialakítása olyan, hogy átfogja a teljes záró mechanikát és az eszköz egyenletesen eloszlatja magán a terhelést, így nem jelennek meg rajta olyan pontok, amelyek összegyűjtenék a feszültséget, ezért nem károsodik a záró mechanika és az X-Lock sem. 

A felhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy az alsó felhúzható rögzítő gyűrű két vége között a roller felőli oldalon legyen bent mindig a fehér távtartó alátét, mely az optimális távolságot biztosítja a gyűrűnek. Ez az egyetlen dolog, melyre figyelni kell és hosszútávon megoldottuk a kormányt övező egész probléma halmazt. 

 

képek forrása: reddit és Facebook és http://nelsonware.com/blog/

További cikkeink